Actueel / Traineeship
Zelfontwikkeling aan zee – verder werken aan persoonlijk leiderschap
Na het eerste deel van het ontwikkelprogramma van de Baak gingen we aan de slag met onze leerdoelen. Elke week spraken we af met onze buddy en vroegen elkaar “Heb je nog aan jezelf gewerkt?”, waarbij we vooraf niet wisten dat dit veel stof tot nadenken gaf over hoe jijzelf functioneert op de werkvloer. Voor we het wisten was het alweer tijd voor het tweede deel van ons ontwikkelprogramma over persoonlijk leiderschap. Samen reden we naar Noordwijk aan Zee, waar het zonnetje scheen en het strand ons welkom liet voelen. Laat die ontwikkeling maar komen!
Energieën en bioritmes
Tijdens het eerste deel van ons ontwikkelprogramma lag de focus op onze eigen persoon(lijkheid), wie we zijn en wat onze krachten en valkuilen zijn. Wil je meer weten over hoe we dit hebben ervaren? Lees dan de blog over het eerste deel van het ontwikkelprogramma.
In het tweede deel van de ontwikkeldagen lag de focus op de vraag: hoe oefen ik invloed uit en hoe zit het met mijn work-life balance? Of, beter gezegd: je life balance. Tegenwoordig is de scheiding tussen werk en privé minder in balans. We werken vaak minimaal twee dagen per week thuis, waardoor de grenzen vervagen. Je opent je laptop, beantwoordt wat mails, doet een was in de wasmachine, haalt tijdens de lunch je boodschappen. Aan de ene kant heel fijn om je eigen dag in te kunnen delen én te besparen op reistijd. Maar door de verandering van deze manier van werken, kan het ook lastiger zijn om je werk los te laten en écht even te ontspannen. Want als je tijdens werktijd een wasje draait, kun je toch ook wel ’s avonds nog even een mailtje beantwoorden?
Tijdens het eerste deel van de tweedaagse training over persoonlijk leiderschap, gingen wij aan de slag met onze bioritmes en energieverdeling. Wanneer op de dag, in de week, in de maand, voel jij je het meest energiek? Wanneer je weet wat jouw energieke en minder energieke momenten van de dag zijn, kun je daar je werktaken goed op aanpassen. Bij mij (Leanne) heeft het geen zin om ’s ochtends vroeg aan diepe nadenk-taken te werken. Pas na 16:00 uur ’s middags komt bij mij de creativiteit om de hoek kijken. Inmiddels heb ik hier beter inzicht in gekregen en kan ik hierop inspelen. Zo hoef ik mij niet meer onproductief te voelen als ik ’s ochtends niet zoveel creatieve oplossingen bedenk, die komen ‘s middags wel!
Aikido en beïnvloeden
Hoe houd je je rustig tijdens een confrontatie op de werkvloer? Of hoe zorg je ervoor dat je je eigen mening durft te geven tijdens een brainstorm, terwijl je collega een andere visie heeft? Dankzij een Aikido training ontdekten we hoe sterk je in je eigen kracht kunt staan en daarmee anderen kunt beïnvloeden, zonder enige vorm van macht uit te oefenen.
Aikido betekent niet worstelen op de werkvloer en de sterkste willen zijn. Deze krijgskunst betekent letterlijk vertaalt: ‘de weg (do) van harmonie (ai) met energie (ki)’. Maar wat hebben aikido, werk en invloed met elkaar te maken? In een paar uur tijd leerden wij hoe om te gaan met weerstand, confrontatie te voorkomen en ondertussen dicht bij jezelf te blijven. Door bewust te zijn van onze fysieke stresspunten vlak voor of tijdens een ‘aanval’ (waarbij een aanval niet meer was dan handje drukken), kun je de stress loslaten en meer in je eigen kracht staan. Hierdoor ben je beter voorbereid op de weerstand die gaat komen. Je gebruikt je fysieke reactie constructief in plaats van reactief en automatisch. Je blijft bij je eigen kracht en standpunten, zonder de ander aan te vallen.
Over de streep
Verder hebben we geleerd dat er vier invloedstijlen bestaan die je kunt toepassen om anderen met jou mee te krijgen. Ieder heeft een eigen wenselijke stijl en wij zochten die van ons op het strand! De opdracht was: zorg ervoor dat je al je collega’s over de streep krijgt zonder te vertellen wat er aan de andere kant van de streep is. Klinkt simpel, maar dit was het zeker niet. We ontdekten allemaal hoeveel het van jezelf vraagt om mensen te beïnvloeden om iets te doen uit vrije wil. Deze oefening haalde ons stuk voor stuk uit onze comfortzone en daar lag onze echte uitdaging. Gelukkig creëerden we samen een veilige oefensfeer waarin iedereen het beste uit zichzelf kon halen. Juist tijdens ons ontwikkelingsprogramma bij de Baak is dit enorm goed gelukt.
Proosten op onze ontwikkeling
Deze twee dagen konden natuurlijk niet afgesloten worden zonder te proeven hoe spannend Noordwijk aan Zee in de nacht is. Nou, dit hebben wij geweten. Even de heupjes losgegooid en proosten op onze ontwikkeling. Want wat was dit traject een achtbaan. Samen gelachen, samen gehuild. Op onze mooie ontwikkeling die wij samen hebben doorgemaakt en die ook nog lang niet voorbij is. Onze leerdoelen en ontwikkeling staan altijd centraal en zorgen dat wij ons steeds verder ontpoppen tot de professional die wij willen zijn.
Benieuwd naar welk opleidingsprogramma een Jong Morgens professional volgt?
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over het opleidingsprogramma die de talenten van Jong Morgens doorlopen en jij misschien ook wel kunt doen, neem contact op met Leanne Schaper of een van de andere trainees.