Actueel / Ons traineeship

In het diepe in Driebergen – Twee dagen werken aan persoonlijk leiderschap

31-08-2022 3 minutenThomas Jochem

“Ik kan alles al”. “Ik functioneer al op topniveau”. “Ontwikkeling is onzin”

Dit zijn beroemde quotes van geen enkele starter op de arbeidsmarkt, ooit. De eerste dag dat je een stap in je nieuwe kantoor zet, is de dag dat je een weg van een leven lang leren en ontwikkelen inslaat. Ik weet dit na zes maanden in het traineeship van Jong Morgens ondertussen als geen ander. Gelukkig weten mijn collega’s dit ook. Er wordt veel aandacht besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling en ik heb in zes maanden al meer geleerd dan ik mij had kunnen voorstellen. Iets wat mij heel erg geholpen heeft is de ‘ontwikkel tweedaagse’. In juli gingen wij op pad met onze groep trainees naar Driebergen. Hier kregen wij onder leiding van Carianne Vermaak van organisatie de Baak twee dagen lang training op gebied van persoonlijk leiderschap. Ik ging hier zonder veel verwachtingen in. Wat is persoonlijk leiderschap eigenlijk? Hoe gaat dit bijdragen aan mijn ontwikkeling? “Het zal wel, we gaan het meemaken”, waren mijn gedachten. Niet wetende dat ik twee dagen later meer over mijzelf geleerd zou hebben dan afgelopen jaren bij elkaar.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Allereerst, wat is persoonlijk leiderschap eigenlijk? Als je het op google intypt, krijg je:
“Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Persoonlijk leiderschap ontwikkel jij door je persoonlijke drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken.” – (www.yacht.nl).
Dit vat het heel goed samen. Je gaat opzoek naar jouw sterke punten en valkuilen. Als jij weet wat jouw kwaliteiten zijn, kan jij dat inzetten om het beste resultaat uit iets te halen. Maar je valkuilen kunnen jou in de weg staan om de beste resultaten daadwerkelijk te behalen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe identificeer jij je sterke en zwakke punten? Hier kom je pas echt achter als de juiste vragen aan je gesteld worden. Deze vragen werden gesteld tijdens deze ontwikkel tweedaagse.

Twee dagen niks anders dan ontwikkelen

Wij kwamen aan in het zonovergoten landgoed in Driebergen. Na een korte speurtocht over het landgoed naar het juiste gebouw werden wij ontvangen door Carianne. Wij begonnen met een korte check-in en gingen daarna direct aan de slag met het vormgeven van onze leerdoelen. Hierbij werden verschillende vragen gesteld om ons op weg te helpen.

Hoe zie jij jezelf over 30 jaar? Waar sta je nu? Wat staat in de weg om dit doel te behalen? 

Wij werden in tweetallen het bos in gestuurd. Niet figuurlijk, maar letterlijk. Met je sparringpartner kregen wij de tijd om al wandelend door het Driebergse bos het te hebben over deze vragen. Het vormen van je leerdoel ging hierdoor vrij snel. De echte uitdaging van de tweedaagse bleek te zitten in de laatste vraag: Wat staat je in de weg om dit doel te behalen?

Soms sta je jezelf in de weg

De vraag ‘wat staat jou in de weg om je doel te behalen?’ bleek al snel te gaan over de vraag hoe jij jezelf in de weg staat je doelen te behalen. Ik werd uitgedaagd om na te denken over wie ik ben en wat mij gevormd heeft tot de persoon die ik vandaag ben. Het was voor mij enigszins verrassend om deze weg in te slaan. Het ging over professionele doelen, dacht ik. Niet over wie ik als persoon ben. Toch werd ik aan het denken gezet. Door na te denken hoe je gevormd ben als mens, kom je achter bepaalde gedragspatronen die jij al jaren bij je draagt. Deze patronen kunnen onderdeel zijn van jouw professioneel functioneren. Het vormt je kwaliteiten, maar ook je valkuilen. En juist deze valkuilen staan jou in de weg je doelen te halen. De vraag is nu hoe jij hier mee om gaat.

Wij zijn er nog niet…

Komende tijd gaan wij  aan de slag met onze leerdoelen. We hebben allemaal individueel manieren gevonden om te werken aan onze valkuilen. Maar hier blijft het niet bij. In september keren wij terug naar de Baak om verder te werken aan onze ontwikkeling. Weer een stapje verder naar het functioneren op topniveau. Stay tuned..

Benieuwd naar welk opleidingsprogramma een Jong Morgens professional volgt?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over het opleidingsprogramma die de talenten van Jong Morgens doorlopen en jij misschien ook wel kunt doen, neem contact op met Thomas Jochem of een van de andere trainees.

De eerste inhousedag van Jong Morgens is een feit!

01-06-2022 3 minuten
Lees meer

Werken bij Jong Morgens – Trainees aan het woord (filmpje)

30-05-2022 < 1 minuut
Lees meer

Werken bij Jong Morgens: impact maken en karaoke zingen

18-05-2022 3 minuten
Lees meer

Meld je aan voor de inhousedag!

13-04-2022 < 1 minuut
Lees meer