Actueel / Traineeship

In het diepe in Driebergen – Twee dagen werken aan persoonlijk leiderschap

31-08-2022 3 minuten

“Ik kan alles al. Ik functioneer al op topniveau. Ontwikkeling is onzin.” Dit zijn beroemde quotes van geen enkele starter op de arbeidsmarkt, ooit. De eerste dag dat je een stap in je nieuwe kantoor zet, is de dag dat je een weg van een leven lang leren en ontwikkelen inslaat. Ik, Thomas Jochem, weet dit na zes maanden in het traineeship van Jong Morgens ondertussen als geen ander.

Gelukkig weten mijn collega’s dit ook. Er wordt veel aandacht besteed aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb in zes maanden al meer geleerd dan ik me had kunnen voorstellen. Iets wat me heel erg geholpen heeft is de ‘ontwikkel tweedaagse’. In juli gingen we op pad naar Driebergen met onze groep trainees. Hier kregen wij onder leiding van Carianne Vermaak van organisatie de Baak twee dagen lang training op gebied van persoonlijk leiderschap. Ik ging hier zonder veel verwachtingen in. Wat is persoonlijk leiderschap eigenlijk? Hoe gaat dit bijdragen aan mijn ontwikkeling? “Het zal wel, we gaan het meemaken”, waren mijn gedachten. Niet wetende dat ik twee dagen later meer over mezelf geleerd zou hebben dan afgelopen jaren bij elkaar.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Allereerst, wat is persoonlijk leiderschap eigenlijk? Als je het op Google intypt vind je de volgende definitie:
“Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf aansturen en doelen realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Persoonlijk leiderschap ontwikkel jij door je persoonlijke drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken.” – (www.yacht.nl).
Bovenstaande definitie vat de betekenis van persoonlijk leiderschap goed samen. Je gaat op zoek naar jouw sterke punten en valkuilen. Als je weet wat jouw kwaliteiten zijn, kun je dat inzetten om tot het beste resultaat te komen. Daarentegen kunnen je valkuilen je in de weg staan om de beste resultaten daadwerkelijk te behalen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe identificeer je je sterke en zwakke punten? Hier kom je pas echt achter als de juiste vragen aan je gesteld worden. En precies deze vragen werden gesteld tijdens de ontwikkel tweedaagse.

Twee dagen niks anders dan ontwikkelen

We kwamen aan in het zonovergoten landgoed in Driebergen. Na een korte speurtocht over het landgoed naar het juiste gebouw werden we ontvangen door Carianne en begonnen we met een korte check-in. Direct daarna gingen we aan de slag met het vormgeven van onze leerdoelen. Hierbij werden verschillende vragen gesteld om ons op weg te helpen.

Hoe zie jij jezelf over 30 jaar? Waar sta je nu? Wat staat er in de weg om dit doel te behalen? 

In tweetallen werden we het bos in gestuurd. Niet figuurlijk, maar letterlijk. Met je sparringpartner kregen we de tijd om het al wandelend door het Driebergse bos te hebben over deze vragen. Het vormen van je leerdoel ging hierdoor vrij snel. De echte uitdaging van de tweedaagse bleek te zitten in de laatste vraag: Wat staat er in de weg om dit doel te behalen?

Soms sta je jezelf in de weg

De vraag ‘wat staat jou in de weg om je doel te behalen?’ bleek al snel te gaan over de vraag hoe jij jezelf in de weg staat je doelen te behalen. Ik werd uitgedaagd om na te denken over wie ik ben en wat mij gevormd heeft tot de persoon die ik vandaag ben. Het was voor mij enigszins verrassend om deze weg in te slaan. Het ging toch over professionele doelen, dacht ik. Niet over wie ik als persoon ben. Toch werd ik aan het denken gezet. Door na te denken hoe je gevormd bent als mens kom je achter bepaalde gedragspatronen die je al jaren bij je draagt. Deze patronen kunnen onderdeel zijn van hoe jij professioneel functioneert. Het vormt je kwaliteiten, maar ook je valkuilen. En juist deze valkuilen staan jou in de weg je doelen te halen. De vraag is vervolgens hoe je hier mee om gaat.

We zijn er nog niet…

Komende tijd gaan we aan de slag met onze leerdoelen. We hebben allemaal individueel manieren gevonden om te werken aan onze valkuilen. Maar hier blijft het niet bij. In september keren we terug naar de Baak om verder te werken aan onze ontwikkeling. Weer een stapje verder naar ons doel: functioneren op topniveau. Stay tuned..

Benieuwd naar welk opleidingsprogramma een Jong Morgens professional volgt?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over het opleidingsprogramma die de talenten van Jong Morgens doorlopen en jij misschien ook wel kunt doen, neem contact op met Thomas Jochem of een van de andere trainees.

Meer lezen?

Lees meer over Jong Morgens.

Bekijk alle artikelen
Interview

Onze eerste alumni blikken terug op hun tijd bij Jong Morgens

31-05-2024 6 minuten
Lees meer
Artikel

Vitaliteit op de werkvloer: hoe geven wij dat vorm?

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Projectmanagement met Jong Morgens

30-04-2024 2 minuten
Lees meer
Nieuws

Meld je aan voor onze inhousedag op 21 juni

16-04-2024 < 1 minuut
Lees meer