Actueel / Traineeship

De hobbels en hoogtepunten in de eerste weken van ons Jong Morgens traineeship

15-12-2021 3 minuten

Als trainee starten in de eerste lichting van Jong Morgens is een hele gave uitdaging en het is vooral heel leuk om hier onderdeel van te mogen zijn. Maar, hoe zijn de eerste maanden nu eigenlijk verlopen en wat hebben we zoal meegemaakt in de eerste paar weken? In onderstaande blog vertel ik je graag meer over de hobbels en hoogtepunten die wij als trainees hebben meegemaakt, om zo een inkijkje te geven in onze gezamenlijke start bij Jong Morgens. 

Met het starten van een nieuwe baan bewandelt iedereen een eigen weg en in die weg zitten zowel hobbels als hoogtepunten. Ik neem jullie graag mee in een paar van de hobbels die we zijn tegen gekomen:

1. Wennen aan het fulltime thuiswerken

Vrijwel iedereen heeft wel te maken gekregen met de maatregel “Werk zoveel mogelijk thuis”. Waar wij in de eerste paar weken nog een dagje in de week naar kantoor mochten komen, was dit opeens niet meer mogelijk. We merkten allemaal dat je al snel minder sociaal contact hebt met elkaar, de praatjes bij het koffieapparaat (en de vrijdagmiddagborrel …) vielen immers weg. Ook nemen we minder pauzes om bijvoorbeeld even de deur uit gaan om in de buitenlucht een ommetje te maken en merkten we dat het vaker lastig communiceren is online (denk even terug aan die haperende Teams-verbinding of dat eindeloze rondje wat maar blijft draaien, op zoek naar een goede internetverbinding..). Inmiddels moedigen we elkaar aan dat het goed is om af en toe een luchtje te scheppen of helpen we elkaar herinneren dat we ook even mogen praten over dingen die niet werkgerelateerd zijn. Even pauze houden is juist goed en volkomen noodzakelijk om je week door te komen! Wellicht ook iets om tijdens jouw werk wat meer op te letten?

2. Omgaan met een langere opstartfase

We wilden allemaal snel aan de slag, maar soms heeft een project een langere aanloop- en opstartfase nodig. Voor ons eigen gevoel duurde dit soms wat lang (of wij zijn gewoon heel ongeduldig…). We zijn immers net gestart, willen graag onze handen uit de mouwen steken en hebben alle vijf een hands-on mentaliteit. Al met al is deze hobbel vooral een leermoment geweest waarin we hebben geleerd dat een wat langzamere start ook positieve effecten met zich meebrengt. Denk hierbij aan het nuttig besteden van deze opstarttijd aan het goed uitwerken van een projectplan en het beter leren kennen van de organisatie en de mensen waarmee je gaat samenwerken.

3. Accepteren dat je weleens fouten maakt

Goed begrijpen wat je functie en opdracht precies inhoudt, is iets wat je te weten komt door de organisatie beter te leren kennen. Als consultant begint een nieuwe opdracht vaak bij een nieuwe organisatie die je nog niet zo goed kent. Het is dan lastig om direct te weten wat er wel en niet van je wordt verwacht en de kans is groot dat je weleens een fout maakt. We hebben geleerd dat dit iets is wat je moet accepteren, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Onze maandelijkse intervisie heeft ons zeker hierbij geholpen om onze fouten te accepteren en te leren van (elkaars) fouten.

Maar, waar hobbels zijn, zijn uiteraard ook hoogtepunten:

1. Een warm welkom

Als Jong Morgens trainees hebben wij een heel warm welkom gekregen binnen Morgens. Gedurende onze inwerkperiode hebben we kennis mogen maken met de organisatie, de manieren van werken binnen Morgens en uiteraard onze collega’s. Ook al zijn we gestart als Jong Morgens, we blijven onderdeel van de Morgens familie en dit merken we door het fijne contact met collega’s. Ook hebben we in korte tijd ontzettend veel geleerd over de inhoud van het traineeship en krijgen we veel ruimte voor eigen initiatief. Dit, samen met de prettige begeleiding, is iets wat we erg waarderen.

2. Onderling vertrouwen

We hebben in zeer korte tijd al aardig wat onderling vertrouwen opgebouwd, zowel onder de groep trainees als met onze andere collega’s. Morgens heeft een bedrijfscultuur waarin vertrouwen en benaderbaarheid belangrijke pijlers zijn. Zo hebben we veel persoonlijk met elkaar kennis kunnen maken en al twee keer een intervisie sessie met de trainees gehad. In de intervisie sessies stellen we onszelf kwetsbaarder op, zodat we elkaar kunnen helpen om vervolgens (samen) sterker door te gaan.

3. De diversiteit aan opdrachten

Dit maakt het werk dat we doen heel interessant. Niet alleen voor onszelf, maar ook om van elkaar te kunnen leren. Wat we bij de opdrachten opdoen qua kennis en ervaring kunnen we met elkaar delen. Iets wat zeer waardevol is, want onze opdrachten lopen behoorlijk uiteen. Ook kun je als trainee ontzettend veel leren van de samenwerking met een medior of senior consultant bij je opdracht. Dit geeft een trainee de kans om veel te kunnen vragen en mee te kijken en werken, zodat je jezelf verder kan ontwikkelen.

Terugkijkend op de eerste paar weken in ons traineeship valt toch wel te zeggen dat wij heel veel hebben geleerd en meegemaakt, zowel individueel als met elkaar. We noemen het hier weliswaar de hobbels en hoogtepunten, maar uiteindelijk zijn het allemaal waardevolle ervaringen en leermomenten die we meenemen gedurende onze reis bij Jong Morgens en daarbuiten.

Meer lezen over Jong Morgens?

Meer weten over Jong Morgens, wat wij doen en wie wij zijn? Neem een kijkje in onze andere blogs en artikelen.

Bekijk alle artikelen
Interview

 Elise over haar keuze voor het Jong Morgens traineeship

12-06-2024 3 minuten
Lees meer
Interview

Onze eerste alumni blikken terug op hun tijd bij Jong Morgens

31-05-2024 6 minuten
Lees meer
Artikel

Vitaliteit op de werkvloer: hoe geven wij dat vorm?

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Projectmanagement met Jong Morgens

30-04-2024 2 minuten
Lees meer
Nieuws

Meld je aan voor onze inhousedag op 21 juni

16-04-2024 < 1 minuut
Lees meer