Actueel / Traineeship

Een dag op stap in de Europese wijk van Brussel

25-05-2023 3 minutenJeroen Schilder

Morgens ondersteunt organisaties binnen Nederland in de zorg, bij de overheid en in het onderwijs. Door deze focus op maatschappelijke impact binnen Nederland zijn er binnen Morgens op de sporadische ‘workation’ na, weinig collega’s die in het buitenland aan het werk zijn. En toch ging Jeroen Schilder, trainee bij Jong Morgens, met de trein op en neer naar Brussel voor één van zijn opdrachten in het onderwijs. Hoe het was om voor een dag ondergedompeld te worden in de Europese wijk van Brussel? Daar vertelt hij in deze blog graag meer over.

Een Leven Lang Ontwikkelen

Sinds begin dit jaar zet ik (Jeroen) mij in voor het programmateam van de LLO-Katalysator. LLO staat voor een Leven Lang Ontwikkelen, wat een veel gebruikte term is voor de overtuiging dat mensen zich niet alleen tijdens hun studie moeten kunnen ontwikkelen en om- op- of bijscholen waar nodig, maar ook gedurende hun loopbaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, want dat vraagt om flinke veranderingen bij bedrijven, onderwijsinstellingen en andere betrokkenen. De LLO-Katalysator is een meerjarig programma dat aankomende zomer van start gaat en als doel heeft om LLO in Nederland een stevige impuls te geven. Binnen het programmateam heb ik twee duidelijke taken. Enerzijds ondersteun ik in de coördinatie van het programma, en daarnaast werk ik mee aan het inhoudelijk uitwerken van twee van de vier programmalijnen.

De aanleiding om naar Brussel te gaan was een evenement georganiseerd door Neth-ER. Neth-ER (Netherlands house for Education and Research) informeert het Nederlandse kennisveld over de Europese ontwikkelingen op gebied van o.a. onderwijs. Zij zijn gevestigd in de Europese wijk van Brussel en organiseerden daar een evenement rondom het thema: hoe bevorderen we LLO? Naast een aantal andere initiatieven was ook de LLO-Katalysator hiervoor uitgenodigd.

‘Brusselse’ cappuccino en garnaalkroketten

Rond half zeven stapte ik op Amsterdam Centraal de trein in, en een kleine drie uur later kwam ik aan op Brussel Centraal. Ik moest nog een interview uitwerken, dus dat kon ik mooi in de trein doen. Bij aankomst had ik genoeg tijd om op een rustig tempo van Brussel Centraal naar de Europese wijk te wandelen en onderweg een cappuccino te scoren.

In de paar maanden dat ik betrokken ben bij de LLO-Katalysator heb ik al veel mensen gesproken die zich inzetten voor LLO. Binnengekomen bij Neth-ER zag ik dan ook al snel een aantal bekende gezichten. Een woordvoerder vanuit de Europese Commissie trapte het evenement af met een uitleg over het Europese jaar van de Skills, en wat we hiervan kunnen verwachten. Ook sprak zij de ambitie uit om in 2030 te realiseren dat minimaal 60% van alle volwassenen in de EU deelnemen aan onderwijs en training. Nu ligt dat percentage nog rond de 30%, er moet nog een heleboel gebeuren dus! Vervolgens was het de beurt aan de verschillende LLO-initiatieven om het publiek te vertellen over de manier waarop zij LLO aanjagen. Wat duidelijk naar voren kwam was hoe al deze projecten en programma’s met elkaar verweven zijn. Erg waardevol dus, om letterlijk even uit de waan van de dag te stappen door naar Brussel te reizen en van elkaars initiatieven te leren.

 

Na een typisch Brusselse lunch (garnaalkroketten) stond er in de middag nog een afspraak op de planning met een beleidsmedewerker van de Europese Commissie die werkzaam is op het departement wat verantwoordelijk is voor de werkgelegenheid, sociale zaken en inclusie. We hadden het o.a. over hoe we met de LLO-Katalysator de verbinding kunnen leggen met andere Europese fondsen. Een inspirerend en verfrissend gesprek! Aan het einde van de middag nam ik nog een kijkje bij het Europese Parlement en reisde ik moe maar voldaan met de trein weer terug naar Amsterdam.

Meer dan alleen laptopwerk

Wat er bij mij bleef hangen na deze dag was dat het traineeship bij Jong Morgens veel meer is dan alleen laptopwerk. Het geeft je de mogelijkheid om op plekken te komen waar je anders niet zou komen, en om mensen te spreken die je anders nooit zou spreken. Met die gedachte kijk ik twee maanden vooruit in mijn agenda en zie dat er nog drie fysieke LLO-bijeenkomsten, een tweedaagse training bij De Baak in Noordwijk en een ‘knalfeest’ met heel Morgens aankomen. Ik heb er zin in!

Kan jouw organisatie wel een Jong Morgens talent gebruiken?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over de diensten en talenten van Jong Morgens, dan kun je contact opnemen met Lianka Bruijnen.

Meer lezen?

Lees meer over het werk van Jong Morgens.

Bekijk alle artikelen
Interview

Onze eerste alumni blikken terug op hun tijd bij Jong Morgens

31-05-2024 6 minuten
Lees meer
Artikel

Vitaliteit op de werkvloer: hoe geven wij dat vorm?

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Projectmanagement met Jong Morgens

30-04-2024 2 minuten
Lees meer
Nieuws

Meld je aan voor onze inhousedag op 21 juni

16-04-2024 < 1 minuut
Lees meer