Actueel / Traineeship

Bijeenkomsten vol creativiteit, plezier en betrokkenheid? Zo pak je dat aan!

14-08-2023 2 minuten

Wanneer we vergaderingen of werksessies organiseren willen we daar vaak in korte tijd veel informatie uithalen. Daarom is het van belang dat alle aanwezigen bij de vergadering of sessie voor de volle 100% aanwezig zijn en gefocust meedoen. Het klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt het toch vaak lastig. Mensen zijn snel afgeleid, voelen zich niet altijd vrij om hun mening te uiten en de gesprekken wijken al snel uit van het onderwerp. Om dit te voorkomen en om de betrokkenheid en creativiteit van een team aan te zetten maken we bij Jong Morgens gebruik van creatieve werkvormen en methoden. In deze blog lichten we aan de hand van twee voorbeelden toe wat de kracht hiervan kan zijn in een team.

 

Zakelijk tekenen: visueel communiceren

De kracht van zakelijk tekenen ligt in het visueel maken van een boodschap. Wij mensen leren en onthouden vaak beter met visuele taal dan met geschreven taal. Daarom gebruiken we zakelijk tekenen bijvoorbeeld om een complexe boodschap over te brengen, om een programma of planning overzichtelijk te laten zien of om teamleden te laten nadenken over een situatie. Ook vragen we teamleden soms om zelf ideeën of situaties te tekenen. Dit zet het creatief denken aan en helpt mensen om gedachten te structureren. In de training Zakelijk Tekenen, gegeven door collega Marjet de Vries leerde Jong Morgens alle ins en outs van het Zakelijk Tekenen, leerzaam, creatief en heel leuk om te doen!

 

Met Liberating Structures doet iedereen mee

Liberating Structures helpen om in korte tijd iedere deelnemer in een bijeenkomst een stem te geven. Met deze ‘bevrijdende structuren’ bereik je ook meer introverte deelnemers die zich sneller op de achtergrond plaatsen. Zo wordt iedere deelnemer betrokken bij de inhoud. Ze stimuleren creativiteit en innovatie en zorgen voor een goede dosis energie tijdens bijeenkomsten. Een hoop ingrediënten waar we blij van worden! De 33 liberating structures zijn voor iedereen toegankelijk. De toepassing vergt een goede voorbereiding en oefening. Daarom organiseerden een aantal collega’s van Morgens en Jong Morgens de Liberating Structures Summer school. Een middag waarop er vrij de ruimte was om te oefenen, nieuwe Structures te leren kennen en te leren door te doen. We kijken al uit naar de volgende bijeenkomst.

 

Al dat speelse op de werkvloer! Moet er niet gewoon gewerkt worden?

Creatieve methoden zijn eigenlijk zo leuk dat het soms niet meer voelt alsof het werk is. Toch mogen we de waarde ervan niet onderschatten. Daar waar het speelse en creatieve in mensen wordt aangewakkerd, ontstaan de ideeën en de energie en komt naar boven wat echt belangrijk is. Dat zien we in de praktijk vaak gebeuren en hopen we nog vaak te kunnen toepassen. En zeg nou zelf, van een beetje plezier is een goede werksfeer nooit verminderd!

Kan jouw organisatie wel een Jong Morgens talent gebruiken?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over de diensten en talenten van Jong Morgens, dan kun je contact opnemen met Lianka Bruijnen.

Meer lezen?

Lees meer over het werk van Jong Morgens.

Bekijk alle artikelen

Jong Morgens te gast bij Hogeschool Leiden

23-01-2024 2 minuten
Lees meer

Mijn weg naar Jong Morgens: voor, tijdens en na het sollicitatieproces

03-01-2024 3 minuten
Lees meer

De eerste lichting vliegt uit!

08-11-2023 5 minuten
Lees meer

Consultancy in het Groen: De duurzame keuzes van Jong Morgens

27-09-2023 2 minuten
Lees meer