Actueel / Projecten
Hoe creëer je een sfeer van plezier en betrokkenheid tijdens bijeenkomsten?
In de wereld van projectmanagement en teamontwikkeling is het belangrijk om regelmatig terug te kijken op prestaties en te leren van ervaringen. Een interessante en effectieve werkvorm die hiervoor wordt gebruikt, is de ‘Elvis Retrospective’. Geïnspireerd door de legendarische carrière van Elvis Presley, biedt deze werkvorm een creatieve en leuke manier om successen te vieren en verbeterpunten te identificeren. Mitchel Biessen licht in deze blog deze werkvorm toe en vertelt hoe hij de Elvis retrospective heeft toegepast bij zijn opdracht bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West.
Wat is een retrospective?
Een retrospective is een gestructureerde bijeenkomst waarin een team terugkijkt op een specifieke periode om lessen te leren, successen te vieren en verbeterpunten te identificeren. Deze werkvormen bevorderen open communicatie, teamreflectie en het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de teamdynamiek en prestaties. Door regelmatig retrospectives te houden, kunnen teams zich aanpassen aan veranderende omstandigheden, de teamcohesie versterken en voorruit kijken.
De Elvis retrospective
De Elvis retrospective is een werkvorm waarbij een team samenkomt om terug te kijken op een specifieke periode, project of samenwerkingservaring. Net zoals Elvis Presley zijn carrière in verschillende fasen verdeelde, kan een team hun eigen ‘muzikale reis’ evalueren waarbij je gebruik maakt van de titels van de liedjes van Elvis Presley. Deze werkvorm combineert reflectie met creativiteit, waardoor teams op een luchtige manier waardevolle inzichten kunnen verkrijgen.
Aan de slag
Teken een plaatje van Elvis op een A3 poster/whiteboard. Zorg voor voldoende post-its en stiften. De ‘muzikale reis’ bestaat uit een aantal fasen. Per fase worden de teamleden aangemoedigd om aantekeningen te schrijven op de post-its per fase en te plakken op het plaatje. Er zijn zes fasen in de Elvis retrospective:
- Always on my mind: wat is al goed, of moeten we goed in ons achterhoofd houden?
- A little less conversation: waar praten we wel de hele tijd over, maar ondernemen we te weinig actie op?
- Now or never: wat moeten we nu direct regelen, of meteen laten vallen?
- Blue suede shoes: waar moeten we extra voorzichtig mee zijn?
- Return to sender: wat of wie zorgt voor verstoring en moeten we niet meer naar luisteren?
- Devil in disguise: welk gevaar hebben we op dit moment niet scherp voor ogen?
Nadat de zes fasen zijn doorlopen, komt het team samen om elke fase te bespreken, waarbij de verzamelde post-its worden gegroepeerd op basis van overeenkomstige thema’s. Vervolgens worden er per fase thema’s geprioriteerd die speciale aandacht krijgen. Tot slot worden concrete acties besproken en geformuleerd om de aangegeven problemen aan te pakken en verbeteringen te bewerkstelligen.
Toepassing in een Jong Morgens opdracht
Tijdens mijn opdracht bij Buurtteam Amsterdam Nieuw-West heb ik, Mitchel, de Elvis retrospectieve gefaciliteerd voor het team bedrijfsvoering. Aan het begin van het nieuwe jaar heb ik, met behulp van deze werkvorm, met het team teruggekeken op het afgelopen jaar, geëvalueerd en vooruitgekeken. Het team bedrijfsvoering heeft dit ervaren als een frisse en vermakelijke manier om te leren, te groeien en samen te werken naar grotere successen. Bovendien zorgde het voor een informele sfeer die de creativiteit en spontaniteit aanmoedigde, wat tot nieuwe inzichten heeft geleid.
Wil je meer weten over hoe het is om te werken bij Jong Morgens?
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over het traineeship van Jong Morgens, dan kun je contact opnemen met Lianka Bruijnen.