Cases / Onderwijs

Samenwerken aan verschillende opgaven bij de Radboud Universiteit

01-08-2024 3 minuten

Om meer inzicht te krijgen in hoe de Radboud Universiteit haar onderwijs- en studentzaken organiseert en continu verbetert, ging Jong Morgens consultant Merijn van Beek in verschillende rollen aan de slag bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Zo heeft hij verschillende onderwijsprocessen ondersteund en heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de visitatie van de faculteit. In deze case deelt hij zijn aanpak, het resultaat en de geleerde lessen.

Over de Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit in Nijmegen is een van de beste, klassieke universiteiten van Nederland. Het is een brede instelling met betrokken studenten en medewerkers, samengebracht op een groene campus. De Universiteit vormt een hechte academische gemeenschap waarin circa 6.000 medewerkers en 24.000 studenten elkaar inspireren en uitdagen.

De vraag en de aanpak

Samenwerken aan verschillende opgaven

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid werkt continu aan het verbeteren van onderwijs- en studentzaken. Om die verbetering te realiseren spelen verschillende teams en gremia een essentiële rol. Aan het begin van het studiejaar 2023-2024 stond het bureau onderwijs- en studentzaken voor een aantal uitdagingen. De opleidingen zouden in april 2024 gevisiteerd worden, er was een tekort aan capaciteit en door wet- en regelgeving moesten er een aantal processen worden geïmplementeerd of geoptimaliseerd.

Merijn: “Toen ik startte was er een capaciteitstekort bij de International Office en de Opleidingscommissie. Voor de International Office heb ik ad-interim een takenpakket overgenomen en een aantal processen in kaart gebracht. Bij de opleidingscommissie ben ik aan de slag gegaan als ambtelijk secretaris. Naarmate de opdracht vorderde, ben ik mij ook bezig gaan houden met het visitatietraject en een aantal beleidsdossiers.

Het was prettig dat ik de context van de faculteit al goed kende toen ik mij op de visitatie en beleidsdossiers ging richten. Het eerste wat ik binnen het visitatietraject gedaan heb, was het maken van een gedetailleerd draaiboek voor de visitatiedagen. Vervolgens ben ik mij gaan richten op de informatieontsluiting. Zo ondersteunde ik bij de inrichting van de online omgeving, het verzamelen en het organiseren van de documentatie. Tenslotte heb ik veel van de praktische organisatorische punten op mij genomen.
Op het gebied van beleid heb ik mij beziggehouden met een aantal dossiers zoals de onderwijs- en examenregeling, het bindend studieadvies en de cursusevaluaties. Dit alles heb ik gelukkig niet alleen hoeven doen. Ik werkte nauw samen met collega’s die mij telkens goed opvingen en van wie ik veel heb geleerd.”

De behaalde resultaten

Een succesvolle visitatie

“Het resultaat waar ik het meest trots op ben, is de positieve afronding van het visitatietraject waar we samen hard aan hadden gewerkt”, vervolgt Merijn. “De visitatiecommissie was positief over de opleidingen van Faculteit der Rechtsgeleerdheid en over het feit dat de faculteit de verbeterpunten uit de vorige visitatie heeft opgepakt. Daarnaast zijn er voor de International Office een aantal processen inzichtelijk geworden. Verder resulteerde mijn inzet erin dat een aantal belangrijke teams en gremia hun werkzaamheden ‘normaal’ hebben kunnen voortzetten, omdat ik ad interim ben ingestapt. Tot slot heb ik mijn opdrachtgever geadviseerd over een aantal processen die geoptimaliseerd kunnen worden. Een andere Jong Morgens collega is inmiddels ingestapt om één van deze processen te optimaliseren.”

“Merijn werkt secuur, is analytisch scherp en stapt gemakkelijk op collega’s af wanneer hij iets nodig heeft, waardoor je met een gerust hart zaken bij hem neer kunt leggen. Dat heeft ons veel rust gebracht.” – Inge Baanders-Deen. Hoofd Onderwijs-en Studentenzaken (BOS)

Geleerde lessen

Vraag om hulp

“In deze opdracht heb ik veel geleerd over positionering, samenwerking en het scherp krijgen van mijn rol en verantwoordelijkheden. Toen ik startte met deze opdracht, was het nog niet zo lang geleden dat ik zelf uit de schoolbanken kwam. Daardoor vond ik het aan het begin best lastig mijn positie binnen een ervaren team in te nemen. Ik heb veel geleerd door diverse taken op te pakken en aan de slag te gaan, hierdoor ontstond er meer ruimte om mijn rol goed te pakken. Daarbij heb ik ook veel geleerd van anderen. Er waren tijdens deze opdracht een aantal heikele dossiers die ik zonder de hulp van anderen niet opgelost kreeg. Het was leerzaam om hierin samen met anderen op te trekken. Tot slot heb ik met name in het visitatietraject geleerd dat het van belang is om van tevoren goed de rollen en verantwoordelijkheden te bepalen, zodat iedereen een maximale bijdrage kan leveren. Ik denk dat die afstemming heeft bijgedragen aan het mooie resultaat.”

Typisch Jong Morgens

Ontwikkelen door te doen

“Wat deze opdracht voor mij typisch Jong Morgens maakte, waren de verschillende ontwikkelmogelijkheden. Als ik terugkijk op deze opdracht, zie ik een natuurlijke en geleidelijke groei. Ik heb kunnen oefenen met verschillende rollen zoals projectmedewerker, ambtelijk secretaris, beleidsmedewerker en projectsecretaris, zonder het gevoel te hebben dat het teveel werd. Dat is ook zeker te danken aan de goede begeleiding die ik heb gekregen van mijn projectcoach en mentor vanuit Morgens. Verder kreeg ik de vrijheid om de rollen zelf in te vullen en was er veel ruimte om met collega’s te sparren. Al met al kijk ik terug op een leuke en interessante tijd en ben ik blij met de opgedane ervaringen in de boeiende wereld van de onderwijs- en studentzaken”, aldus Merijn.

Meer weten?

Wil je doorpraten naar aanleiding van deze case? Neem gerust contact op, we vertellen je graag meer.