Actueel / Projecten
Werken aan maatschappelijke impact binnen de overheid
Overheden staan voor steeds complexere maatschappelijke uitdagingen. Of het nu gaat om leefbaarheid in kwetsbare wijken, kansengelijkheid in het onderwijs of het terugdringen van jeugdcriminaliteit; de oplossing ligt zelden binnen één domein. Juist daarom groeit de behoefte aan integrale programma’s, slimme samenwerking en daadkrachtige uitvoering. Maar hoe breng je structuur in die complexiteit? En hoe zorg je dat beleid ook echt zichtbaar wordt in de samenleving?
Steeds meer overheden, van gemeenten tot ministeries, zoeken naar de juiste manier om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Denk aan het verbeteren van leefbaarheid in kwetsbare wijken, het vergroten van kansengelijkheid in het onderwijs of het terugdringen van jeugdcriminaliteit. Om die uitdagingen aan te pakken, worden programma’s opgezet als het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid of Preventie met Gezag. Zulke initiatieven zijn bedoeld om domeinen zoals zorg, veiligheid en onderwijs met elkaar te verbinden en samen structurele verandering te realiseren. Dit zijn zeer complexe opgaven, waarbij het verschil wordt gemaakt door een langdurige aanpak en domein overstijgend samen te werken.
Structuur en sturing als sleutel tot succes
In de praktijk blijkt dat verschillende uitdagingen binnen de overheid complexer zijn dan gewenst, wat kan leiden tot vertragingen of het niet behalen van het gewenste resultaat. Die complexiteit uit zich onder andere in onduidelijkheid over verantwoordelijkheden, een onduidelijk proces of stagnerende samenwerking tussen domeinen. Tegelijkertijd vraagt de complexiteit van de vraagstukken juist om een duidelijke structuur, strakke verantwoording en zichtbare impact in de praktijk. Ondanks de hoge werkdruk en het politieke speelveld waarin de overheid opereert, is het in zo’n omgeving noodzakelijk om voortdurend te schakelen tussen beleid en praktijk, tussen langetermijnvisie en kortetermijnoplossingen. Dit vraagt om structuur en sturing vanuit expertise op het gebied van project- of programmamanagement.
“Kevin beschikt over bestuurlijke sensitiviteit, waardoor hij goed aanvoelt hoe besluitvormingsprocessen verlopen en hij effectief kan inspelen op politieke en organisatorische verhoudingen. Dit zorgt ervoor dat hij op een doordachte en strategische manier handelt binnen de organisatie.” – Feline de Vries (Programmasecretaris Nationaal Programma Zuidwest)
Onze aanpak: van plan naar praktijk
Wij helpen overheden door inzichtelijk te maken wat nodig is om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Dat begint met structuur aanbrengen, processen stroomlijnen en betrokken partijen met elkaar verbinden. We begeleiden werksessies, bouwen aan draagvlak en zorgen dat mooie plannen ook echt landen in de praktijk. Met een frisse blik, concrete aanpak en een scherp oog voor wat werkt, zorgen we dat beleid niet in een la verdwijnt, maar zichtbaar wordt op straat, op school en bij mensen thuis. Hieronder twee voorbeelden waarin wij als Jong Morgens consultants onze bijdrage aan de samenleving leveren.
Kevin brengt vooruitgang en structuur in monitoring bij NPZW
Tussen oktober 2024 en maart 2025 bracht Kevin vooruitgangskracht naar het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest (NPZW). Hij gaf de monitoring binnen het programma een flinke impuls door formats te ontwikkelen waarmee de verschillende allianties hun data op uniforme wijze gingen bijhouden. Zo werd het eenvoudiger om integraal te duiden wat er speelt in Zuidwest.
“Kevin is deskundig en een echte teamspeler. Na een voorzichtige start pakte hij snel veel taken op en liet daarbij zien dat hij over de juiste inhoudelijke diepgang beschikt. Hij is bovendien een zeer prettige collega om mee samen te werken.” – John Nieuwmans (Programmamanager Den Haag Zuidwest)
Daarnaast creëerde Kevin een toegankelijke informatieomgeving waarin zowel collega’s van het programmabureau als externe partners konden samenwerken met data en inzichten. Dankzij zijn inzet is er nu één centrale plek waar alle informatie samenkomt en geborgd blijft voor de lange termijn. Essentieel voor een programma dat loopt tot 2040.
Nikki kijkt met een frisse blik naar verbinding in het Digitaal Gezondheidscentrum
Sinds mei is Nikki betrokken bij het Digitaal Gezondheidscentrum (DGC) in Regio Kennemerland, waar ze werkt aan het dichterbij brengen van het medisch en sociaal domein. Zo trapte ze af met het organiseren van een KPI-sessie waarin het perspectief van het sociaal domein letterlijk op tafel kwam. Ze haalde input op, dook in de opbrengst en hielp zichtbaar maken waar kansen liggen om niet alleen de patiënt, maar ook de inwoner centraal te zetten.
Naast het aanjagen van sessies sluit Nikki aan bij Design Thinking-trajecten, werkt ze met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en brengt ze een frisse energie in het team. Met haar ervaring in regionale samenwerking, haar aanpakmentaliteit en gevoel voor wat er speelt in gemeenten, zorgt ze voor nét dat extra zetje. Of het nu gaat om een sessie voorbereiden, mensen aan elkaar verbinden of signalen scherp krijgen: Nikki brengt beweging.