Actueel / Projecten

Negen maanden MedMij: van zibs en datakluizen, tot PGO-proeverijen en schapendrijven

28-03-2023 3 minutenKyra Kunst

De burger regie geven over zijn/haar eigen gezondheidsgegevens en ervoor zorgen dat deze veilig uitgewisseld kunnen worden. Klinkt gaaf, maar wat houdt dat eigenlijk precies in? Dit was de eerste uitdaging van Kyra Kunst bij Stichting MedMij. En dat klinkt simpeler dan dat het is. Zo kwamen er termen voorbij als zib, datakluis, HL7 en Snomed. Met een bedrijfskundige achtergrond is dat wel even schakelen. Gelukkig werken er bij MedMij mensen met heel veel passie die bereid waren haar alles uit te leggen. Zij geloven in wat zij doen en dat wordt gevoeld op de werkvloer. In negen maanden tijd mocht Kyra zich als projectmedewerker onderdompelen in de MedMij-wereld.  Aan het einde betrapte zij zichzelf erop dat ook zij een hele hoop afkortingen gebruikte die haar eerst nog onbekend waren. In deze blog lees je meer over de werkzaamheden van Kyra en haar ervaringen bij MedMij.

MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en zorgaanbieders. MedMij maakt en onderhoudt de spelregels voor een veilige en betrouwbare uitwisseling van gezondheidsgegevens: het MedMij Afsprakenstelsel. Deze uitwisseling vindt plaats via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is een website of app, waarin mensen informatie over hun eigen gezondheid bij kunnen houden en actief aan de slag kunnen gaan met hun gezondheid.

De vraag en aanpak

Bij Stichting MedMij ging ik aan de slag als projectmedewerker/PMO’er. Mijn taak was om mijn directe collega’s te ondersteunen, maar ook meer overzicht binnen het team te creëren. Zo heb ik bijvoorbeeld alle projecten visueel gemaakt, waardoor het in een oogopslag duidelijk is wie waar mee bezig is en wat de status van een project is. Daarnaast werd ik verantwoordelijk voor de organisatie van de heidag en de teamuitjes. Hierbij liet ik mijn energie en creativiteit doorvloeien in actieve werkvormen en energizers. Tijdens een heidag is er een PGO-proeverij gehouden, maar ook zijn we gaan schapendrijven als teambuilingsactiviteit. Een andere opdracht was om in contact te komen met scholen om MedMij meer onder de aandacht te brengen. Daaruit voortvloeiend heb ik samen met twee andere collega’s een gastcollege ontwikkeld én gegeven bij een masteropleiding die de connectie legt tussen zorg en ICT.

Het resultaat

In negen maanden MedMij heb ik me met verschillende taken en opdrachten bezig gehouden. Twee resultaten waar ik trots op ben zijn de SWOT-sessie en het zibs-overzicht.

SWOT-sessie

MedMij is continu in beweging, maar de omgeving ook. Het is daardoor belangrijk om af en toe stil te staan en om je heen te kijken. Daarom ben ik bij MedMij aan de slag gegaan met de SWOT en heb ik hiervoor een sessie georganiseerd. Een SWOT-analyse geeft inzicht in de belangrijkste sterktes (Strengths), zwaktes (Weaknesses), kansen (Opportunities) en bedreigingen (Threaths) van een organisatie. Tijdens de SWOT-sessie bij MedMij evalueerden we in groepjes een eerdere SWOT-analyse en pasten deze aan. Dit deden wij door middel van een actieve werkvorm. Het team splitste zich in vier groepen. Om de 10 minuten gingen de groepjes naar een ander kwadrant. De nieuwe inzichten werden op de bestaande SWOT geplakt door middel van post-its. Hierdoor ontstond er een hele grote SWOT met nieuwe inzichten. Deze inzichten hebben wij vervolgens geclusterd. Hieruit is een overzichtelijke nieuwe SWOT ontstaan. Door deze werkvorm te gebruiken werd iedereen betrokken in het proces en kon iedereen zijn eigen inzichten delen. De uitkomst van de SWOT-analyse helpt MedMij bij het verder uitwerken van haar strategie.

Zibs-overzicht

Als laatste heb ik mij bezig gehouden met een overzicht van zibs (zorginformatiebouwstenen). Een zib beschrijft welke informatie in een medisch dossier moet worden vastgelegd en hoe. Hiermee vormt het de basis voor standaardisatie van zorginformatie. Je kunt je voorstellen dat dit al vrij snel technisch wordt. Aan mij de taak om dit simpel vorm te geven, zodat iedereen het kan begrijpen. Na heel veel geknutsel en gepuzzel is er een hele mooie animatie uitgekomen die ook echt gebruikt wordt bij verschillende presentaties. Hoe gaaf is dat?

“Kyra heeft zich helemaal vastgebeten in de zibs en dat heeft een dankbaar resultaat opgeleverd!” – Bart de Gans 

 

 

Geleerde lessen

Afgezien van alles wat ik hierboven heb verteld is er nog veel meer gebeurd in mijn negen maanden bij MedMij. Ik heb er veel relevante kennis opgedaan, maar ook ben ik persoonlijk gegroeid. Mijn belangrijkste les: Heb geduld. Je kunt niet alles tegelijk en af toe moet je even een stapje terug doen om te snappen waar je mee bezig bent. En maak gebruik van alle expertise om je heen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Typisch Jong Morgens

Wat deze opdracht typisch Jong Morgens maakt, is de veelzijdigheid. Ik kon er mijn eigen creativiteit in kwijt, wat het voor mij heel fijn maakte. Tijdens een sessie een werkvorm introduceren die de organisatie niet kent, kan heel veel doen voor de resultaten die je ophaalt. Men komt los van de bestaande denkpatronen en dat is wat het typisch Morgens maakt.

 

 

“Kyra gaf extra energie door onderwerpen vanuit een andere invalshoek te benaderen.”           – Johan Hobelman

 

Benieuwd naar wat een Jong Morgens professional in jouw organisatie kan betekenen?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over de diensten en talenten van Jong Morgens, dan kun je contact opnemen met Lianka Bruijnen.

Een nieuwe manier van kennis delen, projectleider Open Education bij de TU Delft Library

06-03-2024 5 minuten
Lees meer

Communicatie in de digitale gegevensuitwisseling: Een sprong in Regionale Zorgsamenwerking

13-02-2024 3 minuten
Lees meer

Hoe creëer je een sfeer van plezier en betrokkenheid tijdens bijeenkomsten?

06-02-2024 2 minuten
Lees meer

Samenwerken met een Morgens consultant – hoe is dat?

06-12-2023 3 minuten
Lees meer