Actueel / Traineeship

Onze eerste alumni blikken terug op hun tijd bij Jong Morgens

31-05-2024 6 minuten

Inmiddels is het alweer meer dan een halfjaar geleden dat de allereerste lichting van het Jong Morgens traineeship is doorgestroomd naar Morgens. Om te kijken hoe het nu met ze gaat, stelden wij een aantal vragen aan Jong Morgens alumni Kimberly van Brakel en Kyra Kunst.

Hoe kijken ze terug op hun tijd bij Jong Morgens? Wat was hun leukste moment? Wat maakt het werken in een marktgroep anders dan bij Jong Morgens? En wat geven ze mee aan de nieuwe generatie young professionals? Je leest het in dit interview!

Hoe kijken jullie terug op jullie tijd bij Jong Morgens?

Kimberly: “Mijn carrière starten bij het Jong Morgens traineeship was de ideale springplank het werkende leven in. Ik kijk ook zeer positief terug op deze gezellig en leerzame tijd. Tijdens de twee jaar van het traineeship heeft mijn persoonlijke ontwikkeling centraal gestaan. Samen met de andere trainees uit mijn lichting waren wij een hechte groep en zijn wij samen veel leercurves doorgegaan. Wat ik daarnaast erg leuk vind, is dat wij zelf betrokken waren bij de vormgeving het van traineeship zelf.”

Kyra: “Wat een geweldige tijd heb ik gehad bij Jong Morgens! Met een grote glimlach kan ik zeggen dat ik veel ervaring heb opgedaan, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. De dynamiek binnen Jong Morgens maakte het voor mij nog leuker. Ik heb hier echt fantastische mensen ontmoet.

Een van de hoogtepunten was de veelzijdigheid aan trainingen die werden aangeboden. Het was niet alleen leren, maar ook meteen toepassen in de praktijk. Zo herinner ik me nog de training over klantreizen, die ik direct kon inzetten bij mijn opdracht om de wensen en behoeften van cliënten in kaart te brengen voor een Persoonlijke Gezondheidsomgeving.

Natuurlijk waren er ook uitdagingen, zoals mijn eerste kennismaking met de zorgsector. Alles was nieuw voor me en soms voelde het alsof ik in een zee van onbekende informatie verdwaalde. Maar juist die uitdaging heeft me geleerd om snel nieuwe onderwerpen eigen te maken en om hoofd- en bijzaken te onderscheiden.”

Wat was voor jullie een hoogtepunt tijdens het twee jaar durende traineeship?

Kimberly: “De trainingen die we bij de Baak hebben gedaan waren absoluut het hoogtepunt voor mij. In zowel het eerste als tweede jaar van het traineeship hadden we een tweedaagse training bij de Baak mogen volgen. Deze trainingen staan in het teken van persoonlijk leiderschap ontwikkelen. Voor mij was dit een hoogtepunt omdat deze trainingen echt een deepdive zijn in persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast waren de trainingen heel verbindend in het Jong Morgens team en heb ik mijzelf echt beter leren kennen. Een ander hoogtepunt zijn de opdrachten die ik heb gedaan. In het traineeship is mij de ruimte geboden om opdrachten te doen die mij inhoudelijk zeer interesseren en ben ik goed begeleid om ook hierin persoonlijke ontwikkelingsdoelen op te stellen en te behalen. Tijdens mijn opdrachten bij de GGD GHOR Nederland en het RIVM heb ik veel inhoudelijke kennis opgedaan over de wereld van publieke gezondheid en de spelers hierin. Dit is iets waar ik ook na mijn traineeship veel profijt van heb.”

Kyra: “Ook voor mij waren de trainingen bij de Baak een hoogtepunt. Die dagen waren echt een rollercoaster van zelfreflectie en ontdekking. De training confronteerde ons met diepere vragen, zoals wie zijn we echt? Wat drijft ons? En hoe beïnvloedt ons verleden onze reacties en keuzes in het heden? Het was behoorlijk confronterend, maar tegelijkertijd enorm verhelderend.

De inzichten die ik daar heb opgedaan, zijn nog steeds erg waardevol. Wat deze ervaring extra bijzonder maakte, was hoe het onze groep dichter bij elkaar bracht. We werden gedwongen om ons kwetsbaar op te stellen, om echt naar elkaar te luisteren en te delen. Hierdoor hebben we nog steeds contact met elkaar, ook al is het traineeship al lang afgelopen.”

Het traineeship van Jong Morgens staat in het teken van ontwikkeling en het toepassen van het geleerde in de praktijk. Hoe ging dit bij jullie?

Kimberly: “Bij het traineeship van Jong Morgens ligt de focus op zowel hard en soft skills ontwikkelen als het toepassen van adviesvaardigheden. Het voelde voor mij ook echt alsof ik mijn adviesvaardigheden toolbox kon vullen en dit bij mijn opdrachten meteen kon toepassen. Zo hebben wij trainingen gevolgd voor onze hard skills zoals project- en verandermanagement, klantreizen, lean, liberating structures en zakelijk schrijven. En voor de soft skills is juist aandacht gegeven aan de ontwikkeling van communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen. Deze opgedane kennis kon ik direct meenemen in de praktijk bij mijn opdrachten en daarmee ook eigen maken.”

Kyra: “Tijdens het traineeship heb ik erg veel geleerd en pas ik nog dagelijks veel toe in de praktijk. Zelfreflectie is daar een goed voorbeeld van. Zo is het een gewoonte geworden om wekelijks even stil te staan en te evalueren. Mijn mentor heeft mij altijd aangemoedigd om dit te doen en deze gewoonte is nog steeds een waardevol onderdeel van mijn routine. Daarnaast merk ik dat de afwisseling tussen opdrachten ook continu nieuwe leerkansen biedt. Elke nieuwe ervaring voegt iets toe aan mijn set vaardigheden. Zelfs als een project niet verloopt zoals verwacht, zie ik het als een leermoment. Het stelt me in staat om te reflecteren en te ontdekken hoe ik het de volgende keer beter kan doen. Zo blijf ik voortdurend groeien en verbeteren in mijn vakgebied.”

Na het traineeship zijn jullie doorgestroomd naar Morgens en hebben jullie voor een marktgroep gekozen, hoe hebben jullie deze doorstroom van Jong Morgens naar Morgens ervaren?

Kimberly: “Ik ben na het traineeship doorgestroomd naar de marktgroep binnen Morgens die zich voornamelijk focust op preventie, publieke gezondheid en langdurige zorg. Ik had vanuit mijn achtergrond al sterk een interesse in de gezondheidszorg. Samen met de ervaring die ik heb opgedaan bij mijn opdrachten binnen deze sector is dit alleen maar versterkt. Ik voel mij dan ook als een vis in het water bij Preventie en Publieke gezondheid en heb de ambitie om mijn expertise en kennis hier verder in te ontwikkelen. De keuze voor deze marktgroep was dan ook snel gemaakt.

Binnen de nieuwe marktgroep merk ik een aantal verschillen met Jong Morgens, maar er zijn ook zeker overeenkomsten: de werkcultuur en informele sfeer blijven hetzelfde en er zijn veel overlegstructuren die lijken op die van Jong Morgens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de weekstart en de marktgroep- en teamoverleggen. Ook is er nog steeds ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De verschillen zitten met name in meer inhoudelijke kennisuitwisseling, zelfstandigheid en binding met de hele organisatie. Bij Jong Morgens volgde ik altijd een training met mijn lichting, terwijl ik nu ook trainingen volg met collega’s buiten mijn marktgroep. Dit zorgt onderling ook voor veel verbinding binnen Morgens!”

Kyra: “Wat de marktgroep anders maakt dan Jong Morgens, is de gerichte focus op een specifieke sector of onderwerp. Bij Jong Morgens krijg je de kans om diverse sectoren en onderwerpen te verkennen en om te ontdekken waar je passie ligt. Voor mij leidde dit uiteindelijk tot de keuze voor de marktgroep die zich focust op digitale transformatie in de zorg (natuurlijk de leukste marktgroep binnen Morgens), vanwege mijn interesse in dit gebied.

Een ander verschil is de dynamiek van verbinding. Als Jong Morgens zijn we sterk betrokken bij elkaars leerproces, met tal van leuke uitstapjes. Bij Morgens is dit iets minder frequent, maar zeker niet minder waardevol. Tijdens onze marktgroepoverleggen en heidagen staan we juist stil bij ons team en hoe we elkaar beter kunnen ondersteunen. Daarnaast staat iedereen altijd open voor een belletje om even bij elkaar in te checken, wat een fijne manier is om een band te behouden.

Een ander leuk verschil is de diversiteit aan ervaringen binnen de marktgroep, die gaat van junior tot principal. Dit maakt het delen en leren van elkaars ervaringen zeer waardevol. Als ik tegen uitdagingen aanloop binnen mijn opdracht, kan ik altijd terugvallen op de ervaring en advies van mijn collega’s. En natuurlijk hoop ik dat ik met mijn frisse energie kan bijdragen aan hun inzichten.”

Welk advies zou je willen meegeven aan een aankomend young professional?

Kimberly: “Door je carrière te starten met een traineeship, help je jezelf om de nodige skills te verzamelen die je de rest van je carrière kan inzetten. Of je daarna nu als adviseur of in een andere rol binnen een organisatie aan de slag gaat, de ervaring die je opdoet tijdens het traineeship geeft je echt richting. Je kunt uitzoeken wat je wel en niet leuk vindt bij opdrachtgevers en ondertussen doorloop je trainingen en teambuilding bij Jong Morgens. Het is echt the best of both worlds.”

Kyra: “Mijn advies aan iedereen die overweegt te solliciteren, is simpelweg: ga ervoor! Neem de tijd om een praatje te maken met de huidige trainees, bezoek de inhousedag en duik dieper in wat Jong Morgens te bieden heeft. Als je graag impact wil maken in het publieke domein, dan is jong Morgens een mooie start voor je carrière.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer informatie over ons traineeship? Bekijk onze website en LinkedIn voor meer inspiratie. Mocht je geïnteresseerd zijn in het traineeship, plan dan vooral een koffiegesprek met ons in. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en geven antwoord op al jouw vragen. Daarnaast vindt op 21 juni onze volgende Jong Morgens Inhousedag plaats. Meld je hier aan!

Meer lezen?

Lees meer over het traineeship.

Bekijk alle artikelen
Artikel

Vitaliteit op de werkvloer: hoe geven wij dat vorm?

07-05-2024 2 minuten
Lees meer
Artikel

Projectmanagement met Jong Morgens

30-04-2024 2 minuten
Lees meer
Nieuws

Meld je aan voor onze inhousedag op 21 juni

16-04-2024 < 1 minuut
Lees meer
Artikel

Vrije opleidingsruimte binnen het Jong Morgens traineeship

29-02-2024 2 minuten
Lees meer